avatar
Postani 24.911. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Pljučni rak je lahko v vaših rokah

Pljučni rak ima statistično najslabšo možnost petletnega obdobja preživetja. Je težka, pretresljiva bolezen in skorajda ni človeka, ki ne bi poznal nekoga, ki se je srečal z njo. Si predstavljate, da je vsaki 2,5 minute nekdo diagnosticiran s pljučnim rakom?

Priloge
slika

Zakaj se na strani www.luksuz.net lotevamo te teme? Ker pa vendar lahko sami veliko naredimo v izogib temu. Kaj ni pravi luksuz zajeti zrak v zdrava pljuča in jo mahniti proti goram? V novembru, ki je mesec osveščanja o tej bolezni, sem izvedela pretresljivo informacijo: danes bo za pljučnim rakom umrlo 4600 ljudi. Statistično preračunano seveda, ampak strašljivo. Je dovolj nazorno, da boste vsaj razmislili o svojem načinu življenja in kaj lahko storite?

Pljučni rak. November kot mesec osveščanja je pripeljal do posebne priložnosti srečanja med novinarji in in strokovnjaki s tega področja. Dr. Matevž Harlander, dr. med., je specialist pnevmolog od leta 2014 dalje in dela na KO za pljučne bolezni in alergije v UKC Ljubljana, kjer se ukvarja tudi z diagnostično obravnavo pljučnega raka in mag. Mojca Unk, dr. med., specialistka internistične onkologije, ki se ukvarja s sistemskim zdravljenjem raka pljuč, sta na poseben način predstavila in razložila nekaj o dejavnikih tveganja za nastanek pljučnega raka, epidemiološke podatke, klinično pot bolnika in diagnostiko ter vlogo imunoterapije pri zdravljenju metastatskega pljučnega raka ter izkušnje zdravljenja z imunoterapijo pri slovenskih bolnikih.

Odložite cigareto še danes

Z debelimi črkami in pogosto napisano in povedano je, da kajenje vzrok za 80-90 odstotkov primerov bolezni. Povezava med količino pokajenih cigaret in tveganjem je velikokrat dokazan. Zato je skrajno neodgovorno do sebe in drugih, neracionalno in težko razumljeno pravzaprav, da nekateri kadilci še vedno iščejo izgovore v primerih, kjer nekdo pa celo življenje kadil in ni umrl za pljučni rakom. Verjemite, da so nikotin in številne druge strupene snovi v cigaretih ali cigarah pustile svoje posledice drugje. Kaj potem še slišimo? Da zdrav ne moreš umreti in da nekaj užitka v življenju človek pač mora imeti..?? Dobro me poslušajte kadilci. Na žalost to ni samo vaša odločitev glede življenjskega stila, čeprav je ukinitev kajenja v javnih prostorih naredila ogromno. Pogosto sem primorana biti v bližini koga, ki kadi. S tem bom morda razjezila marsikaterega kadilca – pa vendar – naš portal govori tudi o luksuzu življenja, ki je povezan z lepoto življenja. Sploh veste, kakšne muke doživljajo bolniki s pljučnim rakom? In kaj bi naredili, da bi lahko čas zavrteli nazaj?

Res je, kot je povedal dr. Harlander, da nastanki bolezni botrujejo tudi drugi dejavniki: okoljski toksini, azbest, radon, policiklični hidrokarboni, pa Ionizirajoče sevanje, prisotnost pljučne fibroze ter nesrečna pozitivna družinska anamneza. Če se najdete v katerem dejavniku, bodite toliko bolj pozorni na način življenja. In če niste sami osveščeni, nimate bolezni v družini, potem bodo zelo verjetno bolezen odkrili po naključju, recimo pri slikanju pljuč zaradi kakšne druge zadeve. Simptomi niso tako zelo prepoznavni, mednje pa zagotovo lahko štejemo kašelj, zadihanost, bolečine ali hujšanje. Če kje, potem je na tem področju obravnava bolnika zelo multidisciplinarna, vodi pa jo pulmolog. Po protokolu bi morala biti hitro, največ do šest tednov, s presejalnim programi pa se smrtnost pljučnega raka lahko zmanjša za 20 odstotkov.

Kaj je imunoterapija?


Kot je na posebej organizirani delavnici pojasnila dr. Unk, gre za preprečevanje ali zdravljenje bolezni s snovmi, ki spodbujajo imunski odgovor. In imunoterapija igra pomembno vlogo tudi pri nedrobnoceličnem raku pljuč, saj omogoča tako imenovanim T-celicam uničenje tumorskih celic. Kakor je iz prakse in kliničnih raziskav predstavila strokovnjakinja, v izbrani populaciji bolnikov (glede na biomarker) je imunoterapija v 1. redu zdravljenja učinkovitejša od standardnega zdravljenja s kemoterapijo. V zadnjih dveh desetletjih beležimo namreč velik napredek pri razvoju različnih, inovativnih in manj invazivnih terapij pri zdravljenju raka. Vsekakor je bilo do nedavnega še najmanj napredka opaženega na področju zdravljenja pljučnega raka. Imunoonkološka zdravila, ki so za zdravljenje določenih vrst pljučnega raka že na voljo v določenih državah Evropske Unije in tudi v Sloveniji, izkazujejo dobre rezultate. https://www.facebook.com/drustvo.onkoloskih.bolnikov

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je pljučni rak na prvem mestu v svetu po številu obolelih. Glavni vrsti raka sta nedrobnocelični (85-90% primerov pljučnega raka) in drobnocelični rak pljuč (10-15% primerov). Eno od področij, kjer imunoonkološka zdravila obetajo največ, je napredovani nedrobnocelični rak pljuč. http://onkologija.org

Pri zdravljenju le-tega dobre obete kaže zdravilo pembrolizumab, ki je humanizirano monoklonsko protitelo, ki odpravi zavrtje imunskega odziva, kar pomeni, da zdravilo telesni imunski sistem okrepi in mu pomaga pri odkrivanju in premagovanju rakavih celic. Zdravilo je v fazi kliničnih raziskav pokazalo obetavne rezultate pri določenih vrstah raka, kjer so bili bolniki že zdravljeni ali pa so jih začeli zdraviti tudi s tem zdravilom. V Sloveniji s tem zdravilom že zdravijo melanom in pljučnega raka, pred časom pa so zdravilo odobrili tudi za zdravljenje Hodgkinovega limfoma.

KAJ HOČEM POVEDATI? DA JE PLJUČNI RAK BOLEZEN, KJER IMATE VELIKO NITI SAMI V ROKAH, DA GA PREPREČITE. ČE PA PRIDE DO NAJHUJŠEGA, ČIMPREJ POIŠČITE POMOČ IN SLEDITE NAVODILOM.

 Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta