avatar
Postani 24.911. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Moška in ženska pravica do izbire

Na portalu www.luksuz.net ob svetovnem dnevu kontracepcije teče debata o tem, ali je dostopnost do kontracepcije vseh vrst v Sloveniji luksuz posebne vrste, ki se ga ne zavedamo?

Priloge
Luksuz.net-1506496562.pdf, 43 KB

Originalen članek na portalu tukaj

Ob zadnji predstavitvi nove kontracepcijske zaščite podjetja Bayer, natančneje novega intrauterinega sistema, ki omogoča najnižji dnevni odmerek hormonov med vsemi tovrstnimi sistemi, je izredna profesorica Bojana Pinter, dr. med., iz Ginekološke klinike pojasnila nekaj zame zelo pomembnega: pravica do kontracepcije je zelo pomembna in vsakršna zloraba te pravice je nedopustna. V gospodarske, socialne ali politične namene. Zaenkrat je Slovenija zelo svetel primer na področju svetovanja, kontracepcije in zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi. Na osnovi statistike, ki jo ginekologi in drugi strokovnjaki zbirajo že dolga leta, vemo nekaj reči; da je 41 % nosečnosti nenačrtovanih in da se 20 % le-teh konča z umetno prekinitvijo nosečnosti. V 60 odstotkih gre za tvegan splav. In še nekaj – 130 žensk na svetu vsak dan umre zaradi splava. Prizadevati si moramo torej še naprej za informiranost mladih in starejših o možnostih kontracepcije in za varno nosečnost in predvsem odgovorno. Kaže da vse poti vodijo nazaj v primerno in pravočasno zaščito.

svetovni dan kontracepcije
Sodobna ženska je do sebe odgovorna. Razmišlja o zdravi nosečnosti in o pravočasni kontracepciji.

Odslej je v Sloveniji ženskam, ki si želijo kontracepcijske zaščite, na voljo nova, dolgodelujoča in povratna kontracepcijska metoda (intrauterini sistem z 19,5 mg levonorgestrela), ki omogoča visoko učinkovito zaščito pred nenačrtovano nosečnostjo za obdobje do petih let. Intrauterini sistem nove generacije je namenjen ženskam, ki iščejo nov režim kontracepcije. Med vsemi intrauterinimi sistemi za 5-letno uporabo je najmanjši in sprošča najnižji dnevni odmerek hormonov.

Kakšna je nova zaščita?

Eden od načinov zmanjševanja tveganja za nenačrtovane nosečnosti je uporaba dolgodelujočih in povratnih kontracepcijskih metod. Te metode so zelo učinkovite pri preprečevanju zanositve tudi pri tipični, vsakdanji rabi, saj njihovo delovanje ni odvisno od dnevne, tedenske ali mesečne rutine posameznice. Kljub temu ostaja poznavanje tovrstnih kontracepcijskih metod majhno.

Intrauterini sistem s hormonom je ena najučinkovitejših dolgodelujočih in povratnih razpoložljivih metod, saj ni mogoče, da bi jo pozabili vzeti. IUS je prav tako več kot 99-odstotno učinkovit pri preprečevanju zanositve v vsakem letu uporabe. Če povem preprosto IUS s hormonom preprečuje zanositev tako, da postopno sprošča nizek odmerek sintetičnega hormona progestogena (levonorgestrela) v maternico. https://www.bayer.si/sl/bayer-novice/pregled-vseh-novic/novi-intrauterini-sistem-naslednje-generacije.php

O kampanji Tvoje življenje

Globalna kampanja Tvoje življenje je namenjena mladim in stremi k viziji sveta, kjer bi bila vsaka nosečnost želena. Osrednji letni dogodek stalnih dejavnosti je svetovni dan kontracepcije, ki je 26. septembra. Da bi podprli kampanjo in njene cilje je štirinajst mednarodnih partnerjev ustvarilo Koalicijo svetovnega dneva kontracepcije, ki jo sponzorira družba Bayer.

NENAČRTOVANIH NOSEČNOSTI JE PO SVETU ŠE VEDNO VELIKO IN V RAZVITIH DRŽAVAH SE JIH 54 % KONČA Z UMETNO PREKINITVIJO NOSEČNOSTI.  V SLOVENIJI JE NA 1000 ŽIVOROJENIH OKOLI 20 % NOSEČNOSTI, KI SE KONČAJO Z UMETNO PREKINITVIJO NOSEČNOSTI.


Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta