avatar
Postani 24.912. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Norveški projekt pomoči onkološkim bolnikom in svojcem v celjski regiji

Spoznanje, da je bolnemu človeku poleg medicinskega zdravljenja potrebna čustvena opora, je verjetno skupno vsem, ki se nas je bolezen vsaj malo dotaknila, bodisi direktno bodisi preko bližnjih. Bolezen lahko spremljajo zahtevni občutki, kot so bolečina, strah, osamljenost, ki jih je težko izraziti. In to ne samo tistemu, ki to diagnozo dobi, temveč tudi njegovim bližnjim.

Raziskave in izkušnje kažejo, da je razvoj onkološke bolezni tesno povezan s težkimi in stresnimi življenjskimi dogodki, ki so se človeku dogajali pred tem. Pomoč pri prepoznavanju in reševanju takšnih situacij nudijo v Srečališču, kjer verjamejo, da lahko zmanjšanje stresa pomaga pri okrevanju ali vsaj poveča kakovost življenja.

Z namenom preprečitve razvoja čustvenih težav zaradi telesne bolezni so v društvu Srečališče začeli z izvedbo projekta Psihosocialne oskrbe onkoloških bolnikov ter dolgotrajno bolnih otrok in mladih v celjski regiji, katerega cilj je podpreti celotno družino, ki se sooča z rakom oziroma dolgotrajno boleznijo. »Ciljna skupina« so tako torej poleg onkoloških bolnikov tudi dolgotrajno bolni otroci, mladi ter njihovi svojci. Na podlagi projekta je tako psihosocialna podpora za bolne in njihove svojce v letih 2014 in 2015 brezplačno na voljo vsem tistim, ki se jih bolezen dotakne.

srecalisce-prostor-1406199172.jpg
Srečanje posameznikov v Srečališču. Vsak ponedeljek med 13.30 in 15.00 uro.

Projekt v 90 % finančno podpira Norveški finančni mehanizem, partnerji društva v projektu pa so Splošna bolnišnica Celje, Fakulteta za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani ter Diakonhjemmet University College (Oddelek za socialno delo in družinsko terapijo) iz Osla, Norveška. Predsednica društva Srečališče je socialna delavka Sabina Rožen, vodja projekta Podpora bolnim pa psihologinja Ana Miletić.

logo-3-1406198868.jpg
Pred dvema mesecema je društvu uspelo uresničiti željo, da so v domači regiji na voljo brezplačne in strokovno vodene skupine, namenjene dolgotrajno bolnim in njihovim svojcem. Za sedaj enkrat tedensko – ob ponedeljkih od 13.30 do 15.00 ure – je na Vodnikovi 13 (v Celju) odprt  varen prostor, kjer je možno med ljudmi s podobno izkušnjo izraziti svoje doživljanje (od strahu do upanja), izkušnje in namere v procesu zdravljenja. Nudijo podporne in terapevtske pogovore za posameznike in družine omenjenih skupin in se ne bojijo ubesediti neprijetnih občutkov. Kar je zelo pomembno, imajo znanja za ravnanje, kako se z njimi soočiti, ozavestiti, poiskati vire, videti svetlo plat. Sami srečujejo ljudi v različnih fazah bolezni in po pogovoru, v katerem ni treba paziti na sogovornika, kjer je možno deliti celotno zgodbo z ljudmi s podobno izkušnjo in predvsem, kjer se iščejo svetle točke in viri moči, opažajo izboljšanje razpoloženja.

Prav tako ustvarjajo mrežo za podporo bolnikom in svojcem v celjski regiji, zato k sodelovanju vabijo vse lokalne NVO, ki se ukvarjajo s podpornimi dejavnostmi ter so pripravljeni ponuditi svojo energijo in čas v podporo bolnikom in svojcem. Kot vsako društvo, so veseli tudi donacij za čim boljšo realizacijo ideje.

Tudi v sklopu našega portala pomagamo rakavim bolnikom – Fundacija Utrip humanosti z dobrodelnimi dogodki skozi vse leto zbira sredstva za štipendiranje mladih, obolelih za rakom; zanje lahko naslednjič migate že v soboto, 13. septembra, v Žalcu.


Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta