avatar
Postani 24.912. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Konec tedna v milini Julijcev

Ko stojiš na Kriških podih, našem naravnem spomeniku, gledaš in občuduješ lepoto narave, ti ni žal, da si štiri ure vztrajal na poti do cilja, kjer lahko prenočiš in zjutraj občuduješ sončni vzhod malo drugače. Kvaliteten in prijeten zaključek tedna.

Če želite na pot že v petek popoldan, lahko prespite v Pogačnikovem domu, ki stoji na vzpetini Griva na spodnjem robu visokogorske kraške planote Kriški podi,  naslednje jutro občudujete sončni vzhod in se odpravite nazaj v dolino ali pa nadaljujete pot proti drugim vrhovom, npr. Razorju, Stenarju, bolj zahtevnemu Prisojniku, Bovškemu Gamsovcu, preko katerega se lahko pride tudi do Triglava.

WP-20140702-002-2--1405502769.jpg
Foto: Polona Brglez

Če se odpravljate iz smeri Ljubljane, je najbolje, da se zapeljete do Vrat pri Mojstrani, kjer vam lahko v Aljaževem domu osebje svetuje in da najpomembnejše informacije, ki jih potrebujete za pot. Aljažev dom stoji ob robu gozdne jase v zgornjem delu doline Vrat. Ime je dobil po triglavskem župniku Jakobu Aljažu z Dovjega, skladatelju in planinskem piscu, ki ima velike zasluge za razvoj slovenskega planinstva in v odporu proti potujčevanju triglavskih gora.

Tam lahko parkirate jeklenega konjička in se peš odpravite na pot proti Kriškim podom, ki je ustrezno označena, tako da se je skoraj nemogoče izgubiti. Po poti lahko občudujete moč in lepoto narave, saj je plaz pred dobrim letom spremenil pobočje. Po odcepu za Kriške pode se začne pot vzpenjati, pred gozdno mejo se lahko osvežite s čisto vodo iz visokogorja. Po slabi uri hoje se prispe nad gozdno mejo, kjer se lepo vidi severna stena Triglava in znamenita Sfinga, ki je trd oreh tudi za izkušene plezalce. Do pobočja, ki je še zasneženo in kjer je priporočljivo imeti dereze in cepin, je še ura hoje. Na poti lahko srečate gamse in kozoroge, ki se velikokrat približajo človeku. Čudovito je opazovati te gorske živali, ki lahkotno skakljajo po pobočju, kjer ni hrupa, ni onesnaženega zraka – je samo tišina, ptičje petje in lepota gora.

WP-20140703-001-1405502855.jpg
Foto: Polona Brglez
Smiselno se je zaščititi  pred soncem, ki vas lahko opeče kljub oblačnemu vremenu in prijetnemu hladu. Ne pozabite niti na toplejša oblačila, kljub temu, da vam je lahko po poti med hojo pošteno vroče. Kljub poletju in soncu, se nihče ne bi pritoževal nad  kapo, dobro pa je obleči več plasti oblačil. Pogačnikov dom od tu ni več daleč. Ko pridete do njega, se lahko okrepčate z okusno hrano, ki jo pripravi mlad in prijazen kolektiv. Če ste včlanjeni v kakšno planinsko društvo,  imate bivanje v domu cenejše, pridobite pa tudi zdravstveno zavarovanje, ki je v visokogorskem svetu še kako pomembno. Glede na to, da so poletni meseci idealni za takšen izlet, je dobro, da si rezervirate ležišče v domu, saj so lahko meseca avgusta kapacitete popolnima zasedene, kar pa ni dobra novica, ko pridete na vrh. Iz Pogačnikovega doma, ki je na nadmorski višini 2050 metrov, se razprostira čudovit pogled na dolino Trente in druge vrhove.

Ko stojiš, gledaš in občuduješ vso to lepoto narave, ti ni žal, da si skoraj štiri ure vztrajal na poti do cilja, kjer lahko prenočiš in zjutraj občuduješ sončni vzhod. Pred vračanjem nazaj v dolino se lahko napotite še proti  Gornjemu Kriškemu jezeru, ki je najvišje ležeče na Slovenskem. Pot nazaj v dolino traja približno tri ure, priporočljivo pa je imeti pohodniške palice, da se razbremenijo kolena.

Izlet na Kriške pode je lahko prijetna enodnevna izkušnja. Lahko pa jo – kot rečeno – izkoristite in prenočite, ker spati v visokogorju pač ni vsakdanja izkušnja. Tudi sončni vzhod, gamsi in prijetna tišina niso. Napolnijo pa te z dobro energijo in motivacijo za nov začetek tedna.

WP-20140703-002-1405502893.jpg
Foto: Polona Brglez

Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta