avatar
Postani 24.911. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Kurkuma – čudež v boju proti raku

»Klofuta« zdravja prihaja z Daljnega vzhoda. Korenina, ki še najbolj spominja na ingver, s svojo značilno rumeno-oranžno barvo prinaša tisoče pozitivnih učinkov za zdravje. Ščitila naj bi tudi pred rakom!

Kurkuma je pri nas še vedno precej eksotična začimba, ki jo še najpogosteje najdemo kot dodatek v mešanicah, kot je denimo curry. Gre za korenino, podobno ingverju, s tisoče pozitivnimi učinki:

  • ugodno vpliva na čiščenje krvi in prebavil,
  • je odlična v boju proti težavam z jetri in pri hepatitisu,
  • omogoča boljše izločanje zaščitnih snovi v želodcu,
  • izboljša delovanje jeter, tako da jih razstruplja,
  • preprečuje oksidacijo holesterola, ki poškoduje stene krvnih žil in ustvarja obloge v žilah (kar sicer vodi v napredovanje ateroskleroze, ki je smrtno nevarna),
  • zaradi vitamina B6 znižuje raven homocisteina, ki neposredno povzroča poškodbe žil,
  • pogosto se uporablja za dezinfekcijo ran in opeklin, ker deluje antiseptično in antibakterijsko,
  • pospešuje prebavo, zato je dobra izbira pri hujšanju,
  • preprečuje nastajanje čirov,
  • varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK,
  • zavira nastajanje rakavih celic,
  • je naravno barvilo za hrano (od riža, mesa, rib, gorčice in slaščic),
  • ugotavljajo pa tudi njen pozitiven vpliv na zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.

Zaradi vsega tega velja za srečno začimbo, zato v Indiji dekleta pred poroko namažejo s pasto, pripravljeno iz vode in kurkume.

naszecialo-1404823419.jpg
Začimba sreče za bodoče neveste ali kot čistilna maska (Foto: naszecialo)

KURKUMA PREPREČUJE RAKA

Da kurkuma pomaga preprečevati raka, je prepričana tudi ameriška zdravnica Carolyn Anderson. In sicer priporoča dnevno uživanje mešanice s kurkumo:

 

SESTAVINE

POSTOPEK

¼ žličke kurkume,

½ žličke olivnega olja,

ščep mletega popra

Zmešamo kurkumo in olivno olje. Dodamo sveže mlet poper in premešamo. Mešanico je možno uživati samo, takrat jo zmešamo z vodo, ali pa kot dodatek k jedem – od juh do solat, v  tem primeru mešanico dodajamo, ko je jed že končana.

 

Molekule v kurkumi, ki delujejo protivnetno se imenujejo kurkumin. Najnovejše raziskave ugotavljajo, da kurkuma preprečuje različne oblike raka:

  • debelega črevesa,
  • prostate,
  • na možganih in
  • na dojkah.

V poskusih, ki so jih delali na miših, so ugotovili, da je bil razvoj raznih vrst raka pri miših, ki so bile izpostavljene kancerogenim kemikalijam in so uživale kurkumo, popolnoma preprečen.

 

hazipatika-1404822962.jpg
Klofuta zdravja s tisoče pozitivnimi učinki (Foto: hazipatika)

OKUS, SESTAVA, UŽIVANJE

Tudi pri okusu se kaže njena sorodnost z ingverjem. Je namreč blago pikantna, nekoliko grenka, celo jedka, mnogi jo primerjajo z mešanjem okusov ingverja in pomaranče.

Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalija. Rumeno oranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin – in prav to naj bi bilo njena glavna zdravilna učinkovina.

Dnevno naj bi zaužili eno polno čajno žličko oz. 4 grame. Najbolje je, da to količino razdelimo na tretjine in uživanje razporedimo skozi ves dan – zjutraj, opoldne, zvečer. Odsvetuje se ljudem, ki imajo težave s trombociti, saj zmanjšuje njihovo lepljivost, prav tako pa ni priporočljiva za nosečnice.

 

Altervista-1404822972.jpg
Kurkuma ima tudi zelo privlačne cvetove (Foto: altervista)

UPORABNI RECEPTI

praska, odrgnina

nanesemo malo količine kurkume na mesto poškodbe in čez nekaj časa speremo s hladno vodo

bolečina v grlu

1 čajno žličko kurkume primešamo vročemu mleku in spijemo

rana

na povoj namažemo pasto, ki jo pripravimo iz 4 žlic moke, 2 čajnih žličk kurkume v prahu, 1 žličke olja in 1/2 žličke nerafinirane soli ter vode

oteklina

popršimo kurkumo, zmešano z vodo, po mestu bolečine

mozolji

pasto, ki jo pripravimo iz sezamovega olja in kurkume, nanesemo na kožo kot čistilno masko in po nekaj časa speremo s hladno vodo

srbečica

kurkumo popražimo s palmovim ali z rjavim sladkorjem in zaužijemo

zgaga

v kozarcu tople vode raztopimo enako količino kurkume in soli ter spijemo

prebavne motnje

jogurtu primešamo kurkumo in zaužijemo po kosilu

 

Vir: bodieko.si, zenska.si


Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta