avatar
Postani 24.912. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Vse o zumbi - odplešite svoj fitnes program

Najbrž ste že slišali za val navdušenja nad zumbo, vadbo, ki je znana kot plesna fitnes zabava.

1351112-young-beautiful-girl-is-engaged-in-yoga-1327399717.jpg
Kaj je zumba?

Fitnes zumba je latinsko navdihnjena kardio plesna vadba, ki uporablja glasbo in koreografijo za ustvarjanje zabavne športne atmosfere. Veliko vrst plesa in glasbe zumba črpa iz sveta Latinske Amerike, srečate pa se lahko tudi z afriškimi, jazz, country, hip-hop in popularnimi ritmi.

Zumba je bila "odkrita" nekje sredi 90-ih, ko jo je razvil Alberto "Beto" Perez, od takrat do danes pa naj bi navdušila že približno 10 milijonov ljudi na več kot 90 000 lokacijah v več kot 110 državah. Skozi leta so se razvili tudi zumba programi za otroke ter starejše posameznike.

Kdo lahko "zumba"?

Zumba je resnično za vsakogar, ki želi vstati in plesati. Ko omenjamo ples, mislimo to v zelo liberalnem pomenu, saj ne potrebujete nobenih plesnih izkušenj ali spretnosti. Ljudje vseh let, višin in postav so dobrodošli in spodbujani k udeležbi. Nič čudnega ni zato, če na zumbi kdaj ob sebi srečate 70-letnika, srednješolca ali pa nekoga močnejšega, ki se želi z zumbo podati na pot izgubljanja kilogramov. Če uživate v plesu in imate radi zabavno glasbo, potem je zumba tisto pravo za vas.

Kaj pričakovati od zumbe?

Večina programov je dolgih približno 1 uro. Začnejo se z dinamičnim ogrevanjem in končajo tako, da telo ohladite ter opravite nekaj statično raztezalnih vaj. Dele treninga ločujejo posamezne pesmi, ki uporabljajo različne ritme. Skozi večino gibov vas v obliki predhodno oblikovane koreografije vodijo inštruktorji, pogosto pa slednji dodajo tudi svoje vložke, plesne korake ipd. (na njihovo najljubšo pesem lahko npr. ustvarijo povsem novo rutino). Pogosto si zumba korake sposoja od znanih plesov, kot sta npr. chachacha in mambo.

Za razliko od drugih programov aerobike, kjer se naučite specifičnega giba in mu nato dodate še druge, da ustvarite rutino, Zumba izhaja iz različnih delov glasbe oziroma pesmi, npr. dela, v katerem pevec/pevka poje, dela z neko posebno fazo ... Če recimo trenirate na pesem, v kateri vokalist vsake toliko ustvarja zvok poljubljanja, potem lahko ob vsaki ponovitvi tega zvoka npr. stresate z boki.

Zumba je edinstvena tudi v tem, da inštruktorji ne govorijo veliko. Namesto tega vas vodijo s signali rok (pokažejo smer, v katero se boste gibali, plosknejo ipd.). Udeleženci tečaja se učijo skozi ponavljanje in opazovanje zgleda. Prvič se vam zato lahko vadba zdi naporna, a ne obupajte, saj boste vedno znova uporabljali veliko že znanih pesmi in boste vedno bolj napredovali.

Kakšna oblačila zahteva zumba?

Pomembno je, da imate oblečeno nekaj, v čemer se lahko enostavno gibljete, dihate in znojite. Glede na to, da je vadba popularna, se lahko prostor hitro segreje, zato se je priporočljivo obleči tudi v plasteh, ki jih lahko poljubno slačite. Za zumbo boste potrebovali še športne copate.

Kaj prinesti na zumba tečaj?

Prinesite brisačo in steklenico vode, saj ju boste potrebovali. Za njuno uporabo boste imeli dovolj časa, saj veliko inštruktorjev med različnimi skladbami dela od 30 do 60-sekundne premore. Opremite se lahko tudi z merilcem srčnega utripa in preverjate, kako intenzivno vadite.

Zumba je ena izmed vadb, nabitih z energijo in zabavo. Večino časa pri njej sploh ne mislite na to, da trenirate - prijetna glasba in gibi vas pač prevzamejo. Preden se tega zaveste, je ura intenzivne vadbe že mimo. Če se radi pošteno preznojite, potem boste zumbo oboževali.

Več zanimivih vsebin na ekomagazin.si:

Prehrana za tekače vegetarijance

Mariborsko Pohorje, prvovrstna kolesarska destinacija


Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta