avatar
Postani 24.911. član/ica
Prijavi se
Življenjski stilAktivno življenjeOtrok & družinaZdravjeOkoljeEko-nomijaTurizemKulinarika

Samostojni sprehodi živali – da ali ne?

Razlogi, zaradi katerih domače živali zapuščajo varnost doma in odhajajo na samostojne obhode, so lahko različni. Vsekakor pa je naloga lastnikov, da nadzorujejo svojo žival.

To je (oziroma bi moralo biti) lastnikom v interesu iz vsaj dveh razlogov:

1) ljubljenček je izpostavljen različnim nevarnostim

Ljudje z živalmi, ki se same sprehajajo okoli, večinoma niso ravno nežni. Nekaterim varnost teh živali ni mar, drugi pa jim želijo namensko škodovati. Če se žival giblje po cestišču, mnogi vozniki/voznice ne zavirajo ali počakajo. Če pride v bližino njihove hiše, avtomobila ali živali, jo podijo stran, včasih tudi z obmetavanjem ali streljanjem (to je sicer prepovedano, a je kljub temu redna praksa pri nekaterih). Če žival zaide v gozd ali če tam celo preganja divjad, jo lovci lahko ustrelijo. Med raziskovanjem po travnikih in grmovju lahko naleti na strup in ga zaužije. Ne smemo pozabiti še na odnose med samimi živalmi, saj lahko vaš ljubljenček naleti na koga, ki je naravni plenilec živali take velikosti (velja predvsem za zelo mlade živali), seveda pa so tudi med živalmi razna rivalstva, ki se lahko končajo s pretepom, ugrizom ali celo smrtjo.

Vam je vseeno, če vaša žival doživi kaj od naštetega? Ko se pripeti nekaj od tega in imate prestrašeno, poškodovano ali celo mrtvo žival, je že prepozno. Časa se ne da zavrteti nazaj, žival vam ne bo mogla povedati, kaj točno je bilo in nobena institucija ne bo ukrepala, če nimate prič in dokazov. Svoboda, v imenu katere ste morda omogočili živali samostojno gibanje, tako ni prinesla nič dobrega.

Če pa se vam še vedno zdi, da je za svobodo treba nekaj plačati in da denimo smrt pod avtomobilskimi gumami ni previsoka cena, razmislite o tem, če bi svojemu 4-letnemu otroku tudi privoščili tako svobodo. Kajti znajti se v človeško organiziranem prometu je za nekega psa ali mačko približno enako težko (ali celo težje) kot za tako majhnega otroka. S to pomembno razliko, da bodo vozniki in voznice zaradi otroka ustavljali in zavirali, če ga bodo le pravočasno zagledali, za žival pa le nekateri.  

Nesreča nikoli ne počiva in sicer zelo skrbnim lastnikom se lahko zgodi, da njihova žival tragično konča. Saj se tudi še tako previdnim voznikom zgodi, da povzročijo prometno nesrečo in vsak se kdaj spotakne ob stopnico. Skratka, kdor dela, dela tudi napake. A če se napake dogajajo kar naprej, nekaj ni v redu. Če se večina psov ali mačk, ki ste jih imeli do sedaj, nekoč ni vrnila s samostojnega sprehoda, tu ne gre več za nesrečo, pač pa za neodgovorno lastništvo. Če se vam to dogaja redno, morate nekaj spremeniti v svojem ravnanju z živaljo!

povozena1-1282031019.jpg
Drugače je vedno prišla domov... (Foto: Petra Mohar)

Če se kar naprej spotikate ob stopnice, vam lahko svetujemo, da pri hoji po stopnicah višje dvigujete noge. Če nasveta ne želite upoštevati, je vaša stvar, saj boste vi tisti, ki boste kar naprej padali ali se opotekali. Če pa vaše živali kar naprej poginjajo naokoli po svetu, to ni več nekaj, kar bi se nanašalo samo na vas. Primerljivo je s tem, da bi pustili svojega nekajletnega otroka samega na sprehod po soseski, kjer se lahko nahaja tudi kdo, ki ne mara nekajletnih otrok in jim skuša škodovati ali jih celo ubiti, za povrh pa so zraven tudi ceste, kakršne pač so v bližini vašega doma. Lastniki živali, ki malomarno puščajo svoje živali, da ''svobodno'' raziskujejo svet, tudi če jih je pred tem že ničkoliko izginilo, bi resno morali nekaj spremeniti v svojem ravnanju. Tudi mačke, te pregovorno radovedne živali, ki cenijo samotna pohajanja, načeloma znajo paziti nase. Če vam kar po vrsti izginjajo vse mačke, ki jih pripeljete k hiši, je to znak, da okolica vaše hiše (zaradi prometa, ljudi ali živali) ni primerna za samostojno sprehajanje mačk.

2) ljubljenček ogroža druge ali jim škoduje

Kot lastnik/lastnica živali ste odgovorni za vse početje vašega ljubljenčka. Če ta na samostojnih sprehodih ogroža ljudi, živali ali poškoduje tujo lastnino, je to vaša odgovornost. In tako vedenje ste dolžni preprečiti, saj imajo drugi ljudje vso pravico, da se mirno sprehajajo po cesti in da njihova lastnina ni uničena zaradi vašega ljubljenčka.

Psi, ki so vajeni sami hoditi okoli, se velikokrat obnašajo, kot da so gospodarji nekega okoliša, kar je lahko moteče za sprehajalce in za druge živali. Ravno tako je vedenje, ki ne povzroči fizičnih poškodb, pač pa vzbudi strah in nelagodje, poseg v tuje pravice. Če se nekdo boji psov, mu je lahko tudi srečanje s psom, ki ga le previdno povoha, neverjetno stresno in neprijetno. Tudi če se naš pes pripodi z našega dvorišča na ulico, kjer nalaja mimoidoče ali pa se jezi na njihovega psa, je to vedenje, ki ga ne smemo dovoliti. Ljudje imajo pravico povsem nemoteno uporabljati javne površine in svoje dvorišče, ne da bi imeli težave z našim psom. Poleg tega ljudje ne vidijo radi, da jim psi lulajo po smetnjakih, ograji, avtomobilu ali kakajo na njihovih zelenicah in cvetličnih gredicah. Ko gremo s psom na sprehod, mu lulanje lahko preprečimo, iztrebek pa poberemo. Kaj pa ko je pes sam? Takrat seveda spravlja v jezo in obup naše sosede.

krdelo-1282031052.jpg
Spuščeni psi so lahko za mimoidočega prava grozljivka, četudi niso nevarni. (Foto: Petra Mohar)

Mačkam bomo zelo težko preprečili, da si na primernih predmetih ne bi brusile krempljev, hodile opravljat potrebe v rahlo zemljo ali se grele na toplih pokrovih avtomobilov. Prav tako kot pasji tudi mačji samci označujejo teritorij, pa naj bo to sosedov avto, hiša ali potovalka, ki čaka, da jo bo nekdo nesel v hišo. In v paritvenih obdobjih so mačke zelo glasne, kar krati spanec marsikomu. Sploh v toplejših letnih časih, ko imajo ljudje ponoči odprta okna, znajo biti ta mačja ''prepevanja'' izjemno nadležna.

Naši ljubki in ljubeči kosmatinci zanjo biti na samostojnih sprehodih prava nadloga za sosede, udeležence v prometu in ostale, ki prihajajo v stik z njimi. Kot lastniki smo dolžni to preprečevati, v nasprotnem primeru pa seveda odgovarjamo za vse posledice. Pripravili smo nekaj namigov, kako preprečiti samostojne sprehode in posledične težave upamo, da bo vsaj kateri od teh pomagal. Sicer se vam utegne zgoditi, da boste svojega ljubljenčka izgubili za vedno. Upamo, da bodo naši nasveti pomagali, da bodo vaši ljubljenčki poslej dočakali srečnih 15 let, in pri tem uživali ravno pravšnjo mero svobode, da ne bodo moteči za okolico ali življenjsko ogroženi.

Avtorica: Sara Ogrin

Društvo za zaščito živali Ljubljana, Dzzz.si

Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov.
oceni:slabo oceni:dobro ##RATING_SUM##      
fb    
Objavi nov komentar
Komentar
ne obveščaj me o drugih komentarjih

Komentarji

Ni še nobenega :(
 
banner
banner
banner
banner

Lifestyle natural © 2010-2012 | Pravno obvestilo | O projektu | O fundaciji Utrip humanosti Kontakt | Pogosta vprašanja | Člani | Partnerji
Ta spletna stran uporablja piškotke.
Piškotki so majhne besedile datoteke, ki jih ob ogledu strani shrani vaš računalnik in jih ob vnovičnem nalaganju strani pošlje našem strežniku.
Niso nekaj novega - nastali so leta 1994 in dandanes jih uporablja ogromna večina spletnih strani po vsem svetu.
Nov pa je zakon, ki zahteva, da morajo uporabniki o njih biti izrecno obveščeni.
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Obvestila
info
bar
Moja mapa
mapa
bar
Moj profil
profil
bar
Oblak
oblak
bar
Pošta
posta